Staropolski chłodnik
Chłodnik to rodzaj zupy warzywnej na kefirze, jogurcie lub maślance, która od zamierzchłych czasów stanowi sycącą alternatywę na upalne dni. O chłodniku staropolskim wspominał największy poeta epoki romantyzmu, Adam Mickiewicz, choć wiadomo, że potrawa ta ma jeszcze dłuższą historię. Jak przygotować chłodnik staropolski?
Klasyczny chłodnik staropolski
Na miano to zasługuje jeden z najpowszechniejszych i najpopularniejszych chłodników, które przygotowuje się w każdej części naszego kraju. Do przyrządzenia zupy potrzebne będą dwa pęczki świeżej botwinki, pół litra bulionu drobiowego, po pół pęczka szczypiorku i koperku, trzy ogórki gruntowe, pięć rzodkiewek, pół litra maślanki, szklanka jogurtu naturalnego, garść listków szczawiu oraz kilka jajek. Gotujemy bulion i wrzucamy do niego umytą oraz posiekaną botwinkę i szczaw. Po dziesięciu minutach wyłączamy ogień, a całość studzimy. Do osobnej miski wrzucamy posiekany koperek i szczypiorek, a także drobno pokrojone ogórki i rzodkiewki. Warzywa wrzucamy do garnka z botwinką i zalewamy jogurtem oraz maślanką. Całość doprawiamy pieprzem i solą, a podajemy z pokrojonymi na ćwiartki jajkami. Jeśli wolimy kwaśny smak, można do zupy dodać sok z cytryny.
Wykwintne danie
Jeśli chcemy przygotować chłodnik o nieco bardziej wysublimowanym charakterze, należ nieco zmienić listę składników. Potrzebne nam będą dwa zielone ogórki, szklanka kefiru, 100g sera greckiego feta, 50g pistacji, dziesięć listków mięty, ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę dodajemy do nich obrane pistacje i całą resztę składników, a następnie całość dokładnie blendujemy na jednolitą masę i odkładamy do lodówki. Schłodzony krem podajemy z jajkiem lub zdobimy paroma pistacjami. Dzięki mięcie chłodnik jest bardzo orzeźwiający i doskonale nadaje się na wyjątkowo upalne dni. W starszych przepisach można również znaleźć nieskomplikowany przepis na chłodnik z ogórków zielonych i rzodkiewek, które trze się na tarce z dużymi oczkami, zalewa kefirem i doprawia tylko przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Jego przygotowanie zajmuje około piętnastu minut, a więc sprawdzi się, jeśli latem na progu pojawią się niezapowiedziani goście.